måndag 21 september 2015

Du har så rätt Olof Röhlander - precis så är det!

Veckans Peptalk – Du är speciell (hittar du här)

72917_10200527870309013_1062715279_nVECKANS PEPTALK – DU ÄR SPECIELL
Mitt sista år på bordtennisgymnasiet hoppade en tränare från Lindome in som vikarie. Han var inte lika tekniskt och taktiskt utbildad som våra ordinarie ledare, men han trodde på oss spelare. Hans brister kompenserades med entusiasm, peppande ord, skratt och ryggdunkningar. Jag behövde det.
Ett par veckor senare kom våra huvudcoacher tillbaka och saker återgick till det normala. Jag har inte träffat honom sedan dess. Det här får bli mitt sätt att tacka honom för det korta men viktiga nedslaget.
Om det finns en nål i en höstack vill man vara nålen, inte höstacken. Är du blott en myra i en myrstack vill du åtminstone vara en speciell myra. Mitt problem just då var inte tekniken, utan självförtroendet. Jag umgicks hela tiden med så duktiga spelare att jag tappade lite av mitt eget prestationsvärde, men han såg det och plockade upp det åt mig. Han fick mig att känna mig speciell.
När jag promenerar den korta biten upp på scenen inför ett föredrag tänker jag just så om mig själv.
Det finns då inget utrymme för vare sig självtvivel eller oro. Den typen av tankar ska blåsa bort med vinddraget som uppstår när applåderna börjar ljuda. Allt annat skulle bara göra publiken osäker. Nu är det DU som har mandatet att tala. Var ödmjuk men självsäker. Vet vem du är och varför du är där.
Självtillit är i huvudsak ditt eget ansvar, men det underlättar om dem runtomkring dig delar den tilliten. Som coach, tränare och ledare har du uppgiften att ingjuta mod i människorna i teamet. Att lyfta och stärka andra är viktigare än att berätta vad de ska göra. Jag lärde mig det av en expert från Lindome.

Olofs ord kan mest troligt omvandlas till en oerhörd massa sammanhang. För mig är det just detta att teamet runt om kring en utövare, i mitt fall ryttare, och i synnerhet coachen med all tydlighet visar just detta och ingjuter både mod och självtillit. Det är precis vad som hänt Wille. Han har ett team runt om kring sig som tror på honom. En tränare som tror på honom och visar honom det, precis vad han behöver för att få självförtroende och ödmjukhet inför sporten och sina prestationer.  En entusiastisk tränare/coach är ovärderlig och jag känner mig så tacksam över att Wille har just en sådan tränare och att det är så många fler runt om som peppar, stöttar och ger beröm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar