måndag 3 februari 2014

Vad är Honne och Tatemae?

Varje måndag dimper veckans peptalk ner i mailboxen, så även denna måndag. Ämnet den här gången var så bra att jag bara måste dela med mig i fall det är någon som inte läser Olof Röhlanders kloka ord.VAD ÄR HONNE OCH TATEMAE?

I Japan finns två viktiga ord för att förstå sin omvärld.


Det ena är Tatemae och betyder "hur saker verkar".

Det andra ordet är Honne; "hur saker är".

I Japan är det bara de allra närmsta som får se ens Honne, alltså vem man egentligen är, vad man verkligen tycker och känner. Vad som sägs annars behöver inte spegla de verkliga tankarna och åsikterna. Man spelar då en roll för att uppfattas på ett visst vis.

I Sverige har vi, anser jag, utvecklat en kultur där vi gärna vill vara kongruenta. Den vi är ska helst också vara den vi verkar vara. För oss är det att vara autentiska. Man vill leva i samklang med sina värderingar och åsikter. Lättare sagt än gjort ibland.

Vad händer när du märker att Honne och Tatemae inte stämmer överens? Vem blir du till slut om du aldrig får vara dig själv?

Du kan använda det idag, både för att känna dig själv lite bättre, men även din omgivning. Med Honne kan förståelsen fördjupas.

När du lägger märke till något, fråga: Hur verkar det ligga till?
Därefter: Hur ligger det verkligen till? Finns det något mer här? Något ser lätt ut, men vi ser inte alla timmar som ligger bakom.

Det är så lätt att dra slutsatser bara utifrån hur saker verkar, men Honne påminner om att titta under mattan för att upptäcka mer.

Någon spelar tuff, men visar sig bara vara en bluff.
En annan verkar glad, men det kan vara en fasad.
En tredje ropar YES! - men är egentligen bara less.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar