måndag 30 maj 2011

Oroligt i väntans tider

Att vänta föl är nästan som att ha en bäbis på nytt, iaf om man tänker på den uteblivna nattsömnen. Har sedan o torsdags vakat över Inpuls. Därav har jag även varit usel på att blogga. Vi kan inte ha igång internet samtidigt som horsecamen, de går på samma frekvens och stör ut varandra. Inget internet på kvällstid = inget bloggande.

I torsdags när jag tog in hästarna såg jag att att Inpuls fått en vaxpropp. Hade svårt att bedöma om det var en äkta eller falsk och förra året fick hon en vaxpropp samma kväll som hon fölade. Fölningen är ju visserligen inte beräknad förens den 14 juni men en avikelse på tre veckor innan respektive efter beräknat datum faller inom ramen för det normala. Nåväl så blev det inget föl den natten och ingen av de följande nätterna heller men däremot en väldig massa oro. Oro därför att hon ligger ner så många timmar i sträck vilken hästar normalt inte gör. När jag kom ut till henne natten mellan fredag och lördag stod "rumpan" ut som en strut. Gissa om jag blev skärrad, visste inte om det brukar kunna bli så. Inget jag läst om i böckerna iaf. Ringde stackars Sören (som är veterinär) och väckte honom mitt i natten. Ha sa att hon måste komma upp och röra på sig lite. Väckte min tränare Sofia som sov över eftersom vi hade "tantläger" denna helg.

Har sedan vakat över henne varje natt och varit väldigt orolig. I morse fick jag inte upp henne förens efter över 1 timmes försök. Kan säga att mitt inre var i total kaos. Hon var så himla slut och gjorde inte ens den minsta ansträngning för att resa sig. Ringde ut en veterinär som undersökte henne och kollade av så att inte fölningen börjat och att det eventuellt var ett felläge som gjorde att inte fölet kom ut. Hon har stönat och stånkat en hel del när hon legat ner men det är tydligen normalt för det blir tungt för dem med andningen när de ligger länge. Hur som helst så kunde veterinären kostatera att fölet levde och att fölningen inte startat och att fölet inte låg i rätt läge för förlossning. Hoppas nu bara för Inpuls skull att det inte dröjer många dagar till nu...........En trött Inpuls kommer och hälsar
Hon mumsar iaf i sig lite gräsDet syns tydligt att juvret har vuxit och att bäckenbanden börjat slappna av, det har blivt en rejäl backe ner för båda sidorna om svansroten.


Ordninationen från veterinäreren är att hon ska gå ute dygnet runt nu fram tills hon fölat. Det är mycket lättare för henne att komma upp ute än i boxen + att hon mest troligt rör mer på sig ute. Så inatt blir första natten ute för alla hästarna.

Imorgon ska jag och Reggae upp till klubben i Vollsjö på kvällshoppning så jag hoppas att hon sover bra ute i natt så att hon är pigg i morgon. Var tvungen att jobba över i dag så det fick bli ett kortare longeringspass för Reggae idag.
Wille assisterade och höll i Regge när vi var klara så att jag kunde fylla på vatten i hagen till dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar